Declaratiile lui Mihai Antonescu

Acuzatorul Stoican -Intrebati-l pe acuzat,daca in numele Conducatorului Statului si in plin Consiliu de Ministri,in data de 8 iulie 1941,nu a dat ordin guvernatorilor Basarabie si Bucovinei sa traga cu mitraliera,lundu-si raspunderea si spunand:Imi iau raspunderea formal si spun ca nu exista lege...

Mihai Antonescu - Daca exista vreunul din ministri guvernarii Maresaluli Antonescu,care sa spuna ca m-a auzit,nu in chestiunea evreilor,dar in orice chestiune,timp de patru ani,ca am spus sa se incalce legea sau sa se puna mana pe arme,va rog sa ma pedepsiti cu moartea,pentru ca nu as mai merita sa mai traiesc.

Presedintele - Stiati de ceea ce se intampla in Transnistria ?Si daca stiati ,ce masuri ati luat ?

Mihai Antonescu - In ceea ce il priveste pe domnul Alexianu eu aveam o relatie foarte apropiata cu el:dansul a fost coleg cu mine de facultate.Am citit in actul de acuzare si am vazut ca eu as fi tras nu stiu ce fel de benificii de pe urma administratiei domnului Alexianu.Va asigur ca nu am avut nici un fel de benificiu.

Presedintele - In legatura cu perchezitia facuta la domiciliul dumneavoastra,din data de 23 august,sau gasit bunuri de mare valoare, din ce fonduri proveneau ?

Mihai Antonescu - In casele de banii gasite la mine acasa,se gaseau multe devize.Atat in casa de la Snagov cat si in cea de la Butimanu,sumele de bani gasite nu-mi apartineau.Erau banii Statului,si ai Ministerului de Externe.Pot dovedi acest lucru atat cu marturia directorului contabil din Ministerul de Externe ,cat si cu curierii care imi aduceau acesti bani.Banii se gasesc in actele contabile ale Ministerului de Externe,si se vede ca acesti bani nu imi apartin.

Presedintele - Vi-se pare normal ca un ban public sa se gaseasca intr-o casa particulara ?

Mihai Antonescu - Atrag atentia ca eu eram particula intr-o casa publica si nu ca banii publici erau intr-o casa particulara.Vilele de la Snagov si de la Butimanu,erau vile de protocol ale statului si casele de banii tot ale statului erau.Erau vile in care se se tineu si intrunirile Consiliului de Ministri.

Presedintele - In legatura cu fondul Ministerului de Externe din Elvetia,cu ce scop l-ati creeat ?

Mihai Antonescu - Problema fondului din Elvetia are o origine mai indepartata.Fondul a fost creeat la cererea oficiala a guvernului si,semnata de guvernatorul de atunci,Pitulescu,si daca nu ma insel si de domnii Soicescu si Rominceanu.Banca Nationala cerea mutarea tezaurului si lasa guvernului domnului Maresal,caruia ii era adresata aceasta cerere,sa ia masuri in vedere acestei mutari a tezaurului.Banca Nationala nu a mai adus in tara o parte din aceste fonduri,si le-a pastrat in Elvetia.

Presedintele - In ce consta acesti bani ?

Mihai Antonescu - In aur si franci elvetieni,

Presedintele - In sop personal v-ati folosit de acesti bani ?

Mihai Antonescu - Nu i-am folosit in nici un scop personal si nici nu am ordonat sa se foloseasca vreun franc elvetian sau vreo moneda de aur pentru altceva decat pentru interesele si buna functionare a statului.

Presedintele - O ultima intrebare:Cu ce scop ati infiintat asociatia Romano-Germana ?

Mihai Antonescu - Am infiintat-o la cererea autoritatilor germane care,dorea sa infiinteze un partid national-socialist in Romania.

Acuzatorul - Si cine a fost propus ca presedinte ?

Mihai Antonescu - La inceput,chiar Gheorghe Bratinu era sa fie presedinte,insa,in momentul cand s-a facut formarea partidului,domnul Bratianu a trimis o scrisore prin care spunea ca pleaca pe front.

Acuzatorul - Acuzatul a declarat ca prin legile pe care le-a dat nu au avut un accent rasial.Dar ordinele de deportare a populatie din Basarabia si Bucovina nu au avut un caracter rasial ?

Mihai Antonescu - In aceasta privinta, eu am dat doar ordine cu caracter administrativ,ordine cu caracter rsial nu puteam sa dau,de vreme ce ma aflam pe aceeasi pozitie in permanenta de care v-am vorbit mai devreme si pe care o cunosc toti membrii guvernului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Maresalului Ion Antonescu - Prefata

Declaratiile Generalului Constantin Petrovicescu

Ultima scrisoare a Maresalului Ion Antonescu catre sotia sa Maria