Declaratiile Maresalului Ion Antonescu

Acuzatorul sef - Totusi, ati trimis luptatori antifascisti la Targul Jiu si in alte inchisori.

Maresalul Ion Antonescu - Erau cateva sute de comunisti.Am spus:sunt comunisti,sa-i trimitem acolo !Tot pentru siguranta !

Acuzatorul sef - Domnule presdinte din informatile pe care le stiu,printre acesti tigani ,stim ca erau deportati de catre autoritatile in subordine si persoane ceva mai inchise la fata care nu erau tigani.Stim ca erau trimise si nevestele celor care luptau pe front in armata dumnealui.

Maresalul Ion Antonescu - Tiganii isi luau nevestele dupa ei,domnule presedinte.Ei nu se desparteau de nevestele lor.

Acuzatorul Stoican - Sa raspunda acuzatul daca a avut legaturi cu Legatia Germaniei,prin intermediul lui Mihai Antonescu ?

Maresalul Ion Antonescu - Domnul Mihai Antonescu a venit de doua,trei ori la mine,la Bistrira,duminicile.

Presedintele - El era acela care va tinea legatura germanii?

Maresalul Ion Antonescu - I-am spus lui Mihai Antonescu sa le spuna la germani ca eu,daca vin la conducerea statului,nu accept imixtiune straina si,in al doilea rand,in materie economica,principiile dupa care ma ghidez sunt urmatoarele...si i le-am dat.Aceasta este toat chestia.

Acuzatorul Stoican - Daca recunoaste acuzatul ca,intr-un consilu de ministri,a confirmat in fata intregului guvern,aceste legaturi cu Legatia Germana ?

Maresalul Ion Antonescu - Am avut,si va voi arata ce fel de legaturi am avut.

Acuzatorul Stoican - Cu ce oameni politici ati avut legaturi in acea perioada ?

Maresalul Ion Antonescu - Cu nici unul.Cand eram la Bistrita,nu am avut legaturi cu nimeni.Nimeni nu a avut voie sa vina acolo.

Acuzatorul Stoican - Care a fost pozitia partidelor politice fata de politica de guvernare,in tinpul guvernari dumneavoastra si in perioada imediat urmatoare formarii guvernului de la 9 septembrie ?

Maresalul Ion Antonescu - Nici una contrara politicii pe care o duceam.Nu am auzit nici o manifestare publica,nici o afirmatie prin care sa se spuna:"Suntem contra acestei politici si o vom combate."

Acuzatorul Stoican - Spuneti-ne daca ati fost sfatuit vre-o data de catre domnii Maniu si Bratianu,liderii autorizati ai celor doua partide istorice,de a nu va alia cu in razboi cu Germania ?

Maresalul Ion Antonescu - Niciodata.Exista document.

Presedintele - Ati spus ca vi s-au recomandat cateva persoane.

Maresalul Ion Antonescu - Aceasta dupa rebeliune.

Presedintele - Care au fost oamenii politici care vi le-au recomandat partidele istorice,in guvern ?

Maresalul Ion Antonescu - Pentru finante,domnul Cretianu.pentru Banca Nationala,domnul Pitulescu,pentru economie domnul Leon.

Presedintele - Ce culoare politica aveau domnii acestia ?

Maresalul Ion Antonescu - Erau liberali,recomandati de domnul Bratianu.Daca as vedea lista guvernului,v-as putea spune.Acum nu-mi mai aduc aminte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Maresalului Ion Antonescu - Prefata

Declaratiile Generalului Constantin Petrovicescu

Ultima scrisoare a Maresalului Ion Antonescu catre sotia sa Maria