Testamentul politic al Maresalului Ion Antonescu

Am facut razboi cu Uniunea Sovietica.Aceasta mi-a cerut-o onoarea poporului si imperativul timpului.Nu puteam periclita viitorul tarii.Orice s-ar afirma astazi,aici,nici un om politic nu ar fi luat puterea in acele momente. In privinta ororilor razboiului,se va cunoaste adevarata mea pozitie si zilnicile eforturi ce le-am facut pentru a-i tine pe toti pe calea omeniei.Nu cer nici o favoare,dar sa se tina seama cand sunt judecat de faptul ca nu exista razboi fara sa se savarsesca cruzimi peste capul sefului.De exemplu,lasand la o parte razboailele din antichitate,sa ne referim la razboiul de 30 de ani,razboiul de succesiune,razboiul anglo-bur si altele.Mai mult,aviatia a distrus,contrar legilor razboiului,a facut zeci de mii de victime,ne-a omorat copii,studenti,a atacat spitale si biserici,distrugandu-le.De aceea,sa nu se considere ca soldatii au tradat legile umanitatii.Toti le-au tradat

In ceea ce priveste insusirea bogatiilor tarii,mi se aduce pe nedrept aceasta acuzatie.Dac mi-ati fi dat putuinta,v-as fi aratat legile economiei,v-as fi aratat ce acoperire buna avea moneda.S-au gasit 40 de vagoane de aur,cand Romania,in totii ani de pace,abia adunase 16 vagoane.Da,in 1944,Banca Nationala a Romaniei avea in seif,40 de vagoane de aur !Romania nu a dat nimic si a primit totul pe baza de acorduri:petrol,bumbac,cereale.Creditul era de 3%.Am salvat capitalul strain,telefoanele si chibriturile.Nu am avut legi de vasalitate fata de Germania,ci de egalitate.Maresalul Antonescu-mi-am zis-nu se compara cu generalul Nedici.Bugetul nostru de razboi a fost echilibrat fata de bugetul razboiului trecut. Cu privire la muncitori,nu am scos niciodata armata contra muncitorilor.Nu a fost niciodata vreo greva.Cred ca nici un partid politic din aceasta tara nu poate arata o fila alba in aceasta problema. De la toate institutiile au fost retrase baionetele in cazarmi. Am fost prezentat ca dictator.Stiam ca dicatatorii isi extermina adversarii.Pe cine am exterminat eu ?Am suspendat costitutia care era terorista.Am tins spre o democratizare a ei.Presa n-a fost libera,era razboi.Permiteam sa publice numai evenimentele si faptele,fara polemici,care la noi ajung triviale.Nici un evreu fugit din Transnistria si judecat in tara nu afost executat.Peste 7.000 de legionari au fost reabilitai pe front,In lagarul de la Targul Jiu,cu o capacitate de 2.000de paturi,erau inchisi doar 1.600.Acest lagar,intocmit pe timp de pace,a facut parte dintr-un plan al Marelui Stat Major.Prin acel lagar s-a pus capat ori s-a pus frau nebuniei imbogatirii de razboi si a speculei.Declar ca lagarul nu afost niciodata complect.

Despre comunisti:ei nu erau cu tara.Le-am oferit posibilitatea sa plece in Uniunea Sovietica,pe care o socoteau patria lor.Cine a vrut,i-am dat voie sa plece.Pe cei notorii i-am gasit in lagare sau in inchisori.Nu i-am persecutat. In testamentul meu politic,daca voi mai avea timp sa-l scriu,voi spune: Scump popor roman,sunt mandru ca am facut parte dintr-o natie cu dubla ascendenta Romana si Daca,a carui istorie a fost luminata de stralucitoarea figura a lui Traian si de jertfa marelui Decebal ! Am luptat in doua razboaie pentru gloria ta ! Sunt fericit sa cobor cu cateva clipe mai devreme langa martiri tai.Toti au luptat pentru dreptatea ta ! Fostii mei colaboratori au incercat sa se desolidarizeze de mine.Eu nu ma desolidarizez de greselile lor. Las tarii tot ceea ce a fost bun in guvernarea mea.Tot ce a fost rau iau asupra mea,in afara de crima ! Acest razboi,care sa sfarsit cu infrangerea Germaniei hitleriste,nu va pune capat conflictului mondial deschis in 1914. Prevad un al treilea razboi mondial,care va pune omenirea pe adevaratele si temelii sociale.Ca atare,dumneavoastra si urmasii dumneavoastra,veti face maine,ceea ce eu am incercat sa fac astzai,dar am fost infrant !Daca as fi fost invingator,as fi avut statuie in fiecare oras al Romaniei.Cer sa fiu condamnat la moarte si refuz orice gratiere.In felul acesta voi fi sigur ca voi muri pe pamantul Patriei mele,in schimb voi,ceilalti,nu ve-ti fi siguri daca ve-ti mai fi aici cand ve-ti fi morti. Am terminat.Dar,inainte de a incheia,vreu sa va reamintesc:

Scipio Africanul l-a urmarit pe Hanibal peste campiile Frantei,ale Spaniei,ca sa-l infranga pe nisipurile fierbinti ale Africi,la Zama,razand de pe fata pamantului marea Cartagina.Astfel,el a pu bazele stralucirii Romei.Ca si Temistocle si Vespasian,care si-au servit tara,si el a murit im exil. Imi vin in minte,in aceste clipe tragice ale vietii mele,fara sa ma gandesc ca as putea fi comparat cu ilustrul general roman,cuvintele pe care el,pornind in exil,le-a adresat de pe puntea corabiei sale poporului sau:"Tie,popor ingrat,nu-ti va ramane nici cenusa mea !"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Procesul Maresalului Ion Antonescu - Prefata

Declaratiile Generalului Constantin Petrovicescu

Ultima scrisoare a Maresalului Ion Antonescu catre sotia sa Maria